Inici
linia blanca
Any jubilar de sant Fructuós
linia blanca
Actes del martiri de sant Fructuós
linia blanca
Què és un Any Jubilar
linia blanca
Pregària i lema de l'any jubilar
linia blanca
Objectius
linia blanca
Condicions per rebre el jubileu
linia blanca
Els llocs jubilars
linia blanca
Projectes jubilars
   Projecte Pastoral
   Projecte Social
   Projecte Educatiu
   Projecte Cultural
linia blanca
Publicacions i escrits
linia blanca
Organització i enllaços
  AGENDA       NOTÍCIES       VÍDEOS   19 de maig de 2024
 
Projecte Cultural Projecte Cultural

EXPOSICIONS I PUBLICACIONS


Exposició de l’espai d’interpretació «Sant Fructuós i el seu temps»

Dies: Durant tot l’Any Jubilar
Lloc: Museu Bíblic Tarraconense

L’espai d’interpretació «Sant Fructuós i el seu temps» permet apropar-nos a la seva història, al seu culte i a les seves manifestacions artístiques i etnogràfiques. Mitjançant la projecció d’un audiovisual, el visitant va escoltant la narració de les actes martirials mentre va veient imatges de la representació de La passió de sant Fructuós, interpretada per l’Associació Cultural Sant Fructuós, amb la col·laboració de la Schola Cantorum i Orquestra dels Amics de la Catedral de Tarragona, a l’amfiteatre de la ciutat, lloc on van ser cremats vius els nostres màrtirs. A continuació, a l’espai, es mostren diverses vitrines amb materials relacionats amb els sants. En primer lloc trobem explicat el procés de transmissió literària sobre la manera com les Actes han arribat fins nosaltres. D’aquesta manera es presenta un recull de les actes martirials que s’han publicat al llarg dels anys, començant per una edició que conté el text del poeta Aureli Prudenci (s. V dC) en l’obra Peristephanon o Llibre de les Corones, passant per l’estudi hagiogràfic i de crítica textual de la Passio Fructuosi del professor Pio Franchi dei Cavalleri, fins arribar a la nova traducció de les Actes que l’arquebisbe Jaume Pujol Balcells ha decretat per a ús litúrgic aquest any amb motiu de l’Any Jubilar. Seguidament es mostren diversos materials arqueològics d’època paleocristiana, moment en què l’Església va desenvolupar la seva simbologia en moltes creacions artístiques i materials.

Organitza: Museu Bíblic Tarraconense i Associació Cultural Sant Fructuós


Exposició i publicació dels Goigs de Sant Fructuós a Catalunya

Dies: 16 de maig, presentació de la publicació i inauguració de l’exposició a l’Excm. Ajuntament de Tarragona
Lloc: Sala de Plens de l’Ajuntament de Tarragona, presentació de la publicació. Pati Jaume I del mateix Ajuntament, exposició

L’Associació de Gogistes Tarragonins ha fet un extraordinari recull dels Goigs més significatius de sant Fructuós arreu de Catalunya que publica en una edició de gran format amb una introducció històrica sobre l’hagiografia dels màrtirs tarragonins i la seva relació amb el context històric. Aquest recull és una magnífica oportunitat per redimensionar aquest culte estès per tota la geografia del Principat. Els materials també s’exposen en una mostra al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona durant els mesos de maig i juny.

Exposició de segells i I edició del segell, el mata-segells i sobres commemoratius de l’Any Jubilar

Dies: 10 de juny
Lloc: Palau Arquebisbal i Museu Bíblic Tarraconense

La Societat Filatèlica i Numismàtica (SOFINUTA) de Tarragona se suma a l’Any Jubilar amb una exposició de segell religiós instal·lada al Museu Bíblic Tarraconense des del mes de març. Al mateix temps presenta una edició del segell de l’Any Jubilar que porta estampat el logotip d’aquesta efemèride. Juntament amb el segell s’edita una postal i sobres commemoratius estampats amb motius iconogràfics dels màrtirs de Tarragona.

Organitza: Societat Filatèlica i Numismàtica (SOFINUTA) de Tarragona

Exposició «Tàrraco, urbs Fructuosi»

Dies: De juny a setembre
Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Aquesta exposició té l’objectiu de fer conèixer la Tàrraco de sant Fructuós i el patrimoni cultural i material de les èpoques tardoromana i visigòtica quan la ciutat es va convertir en una important seu metropolitana i primada. L’Església de Tàrraco, a partir de finals del segle IV, va tenir una enorme influència en la transformació topogràfica i social que ha quedat reflectida en les magnífiques mostres arqueològiques i artístiques de la ciutat.

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona


Exposició de l’obra artística de Lluís M. Saumells

Exposició de l’obra de Lluís M. Saumells, un artista renovador reconegut per la seva capacitat d’adaptar la tradició religiosa a l’art contemporani.

Organitza: Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona


Publicació, exposició i activitat didàctica sobre l’àlbum de cromos Iubilæum. Any Jubilar, il·lustrat per Pilarín Bayés

Dies: 26 de maig, presentació de l’àlbum i de l’exposició
Durant el mes de juny, exposició oberta. Es desenvolupen tallers didàctics sobre sant Fructuós per a les escoles
Lloc: Centre Social de la Fundació La Caixa a Tarragona

La Cambra de Comerç de Tarragona edita un àlbum de cromos amb il·lustracions de Pilarin Bayés i textos d’Andreu Muñoz amb l’objectiu de crear una autèntica guia de la Tàrraco paleocristiana per tal que pugui arribar al públic familiar. Un total de 144 cromos recullen la història de sant Fructuós i tot el patrimoni arqueològic de la Tàrraco del primers cristians. L’edició de l’àlbum és de 15.000 exemplars, que es distribuiran de manera gratuïta. Els dibuixos de Pilarin Bayés seran exposats al centre social de la Fundació La Caixa a Tarragona, amb un discurs didàctic que permetrà que el públic frueixi d’aquest projecte en format gran. Al mateix temps, i amb la col·laboració dels serveis d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, es realitzen uns tallers adreçats a escoles per a infants de 9 a 12 anys amb l’objectiu de transmetre tot aquest patrimoni d’una manera interactiva.


Presentació del llibre El culte de sant Fructuós de Tarragona arreu del món

Dies: 22 de juny, presentació del llibre
Lloc: Centre Social de la Fundació La Caixa de Tarragona

Des de l’època tardoromana el culte de sant Fructuós de Tarragona es va estendre per tot el món romà, i a partir de l’època medieval i moderna, per la resta del món. El culte més fort de sant Fructuós a l’actualitat es troba a Espanya, sobretot a Catalunya i a Aragó, a la franja pirenenca francesa i al nord d’Itàlia. Amb tot, també es documenten comunitats a l’Amèrica Llatina.

L’edició és coordinada per un grup d’especialistes de la mateixa Associació Cultural Sant Fructuós amb la col·laboració d’un equip de més de setanta persones de Tarragona, de diverses poblacions de Catalunya, de Taurinyà (França) i de San Fruttuoso di Capodimonte (Itàlia). És, per tant, una obra d’autoria europea amb la voluntat de mostrar la universalitat d’aquest culte que té com a nexe d’unió la ciutat de Tarragona. Aquest fet hauria d’impulsar encara més el coneixement del fenomen dels màrtirs tarragonins com un patrimoni hagiogràfic, històric i artístic de primer ordre per a la ciutat de Tarragona que té una irradiació universal.

Característiques: 184 pàgines interiors de 24 x 28,5 cm, imprès a 4 tintes en paper estucat blanc de 170 gr, amb 2 làmines desplegables que contenen mapes d’una mida total de 48 x 28,5 cm, encolades a l’interior. Enquadernat amb tapes dures amb làmina impresa a 4 tintes i plastificada brillant. Edició de 1.000 exemplars.


Reedició del llibre Tarraco Christiana. Història i Arqueologia, i del DVD sobre La passió de sant Fructuós

L’Associació Cultural Sant Fructuós reedita aquest any dos materials de gran importància per a la divulgació del patrimoni de la Tàrraco paleocristiana. Es tracta de l’obra Tàrraco Christiana. Història i Arqueològia, que presenta en cinc idiomes (català, castellà, anglès, italià i francès) un resum de la història i l’arqueologia de la Tàrraco dels primers segles de cristianisme. Al mateix temps reedita un audiovisual que recull la història dels màrtirs tarragonins.


Publicacions i material divulgatiu editat

Durant tot l’Any Jubilar s’ha publicat una gran quantitat de material divulgatiu, com llibrets en diferents idiomes que expliquen l’Any Jubilar i el seu itinerari històric i arqueològic, tríptics informatius i una Guia del Pelegrí, en català i castellà.

Al mateix temps s’ha editat un tríptic sobre la ruta dels primers cristians a Tàrraco, que s’ha facilitat al Patronat Municipal de Turisme per a la seva edició i divulgació en diferents idiomes.


2expos.doc

02_exposicines.doc


 

Calendari
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

arquebisbat de tarragona


WEB PATROCINADA PER